Patothom Pa'tothom  

FORN DE TEATRE PA'TOTHOM

VI Encuentro Internacional de Teatro y Educación

Teatro legislativo y participación política

Barcelona del 20 al 24 de octubre 2010

Este año el Encuentro de teatro y educación, estuvo dedicado al Teatro Legislativo. Las fechas de esta edición del encuentro fueron del 20 al 24 de octubre de 2010. El teatro legislativo es una de las ramas del Teatro del Oprimido. Por lo que puede tratar de diversos temas. El encuentro se basó en 4 líneas de trabajo: Calidad política, Experiencia, Género y Racismo. Es decir: Bases y pasos políticos, pedagógicos y teatrales del teatro del oprimido con Julian Boal; Experiencia en el Parlamento Portugués con José Soeiro; Concepción de una obra de Teatro Legislativo con Olivar Bendelak (tocando el tema del racismo y discriminación) y finalmente, inicio de un proyecto sobre género y Teatro Legislativo con Muriel Naessens.

Proyecto con el apoyo de Artibarri, Noestasola, Feminisme enjeux, GTO Paris, Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, CONCA, Almazén, Grup Antígona, Mujeres en escena, UAB, La Trifulca, La Casa Amarilla y S.O.S. Racisme.

Más información...

 

VI Trobada Internacional de Teatre i Educació

Teatre legislatiu i participació política

Barcelona del 20 al 24 d'octubre 2010

Aquest any la Trobada de teatre i educació, va ser dedicada al Teatre Legislatiu. Les dates d'aquesta edició van ser del 20 al 24 d'octubre de 2010. El teatre legislatiu és una de les branques del Teatre de l'Oprimit. Pel que pot tractar de diversos temes. La trobada va tenir en 4 eixos de treball: Qualitat política, Experiència, Gènere i Racisme. És a dir: Bases i passos polítics, pedagògics i teatrals del teatre de l'oprimit amb Julian Boal; Experiència al Parlament Portuguès amb José Soeiro; Concepció d'una obra de Teatre Legislatiu amb Olivar Bendelak (tocant el tema del racisme i discriminació) i finalment, inici d'un projecte sobre gènere i Teatre Legislatiu amb Muriel Naessens.

Projecte amb el suport de Artibarri, Noestasola, Feminisme enjeux, GTO Paris, Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, CONCA, Almazén, Grup Antígona, Mujeres en escena, UAB, La Trifulca, La Casa Amarilla i S.O.S. Racisme.

Més informació...

Ediciones de encuentros anteriores...

 

V International Meeting of Theatre and Education

LEGISLATIVE THEATRE and POLITICAL PARTICIPATION

Theater is not enough to change reality, we all agree. LEGISLATIVE THEATRE is the utilization of all forms of the Theatre of the Oppressed with the aim of transforming the citizens legitimate deires into Laws. After a normal Forum session, we create a space similar to a Chamber where laws are made, and we proceed to create a simular ritual of lawmaking, following the same official procedure of presenting Projects based on the spect-actors interventions defending or refusing them, voting, etc. At the end, we collect the approved suggestions and try to put pressure upon the lawmakers to have those laws approved.
Augusto Boal, Rio de Janeiro 2004

Programe only in Spanish... Más información...

 

C/ Lluna, 5 baixos Barcelona Tel.+34 93442 92 82--- Mail info@patothom.org
Afegir a Facebook Facebook
 

 

 
 
 

 

Encuentro Internacional de teatro y educación

La noticias del 22 de octubre 2010. TV2

 

VI Trobada Internacional de teatre i educació

Teatre legislatiu i participació política

Barcelona, del 20 al 24 d'octubre 2010

Presentació

Tal com mostra la nostra filosofia, Pa'tothom treballa per a la defensa dels drets humans dels col·lectius més vulnerables a través del teatre de l'oprimit.

La modalitat de Teatre Legislatiu entra en el cor de la filosofia i acció de Pa'tothom. Aquesta modalitat de teatre treballa a través del teatre fòrum amb col·lectius exclosos afavorint una reflexió creativa per a la facilitació deliberació i votació de propostes concretes legals per part dels col·lectius vulnerables i per a la defensa dels seus drets bàsics inalienables i universals: els drets humans.

Per aquest motiu s'aplica el teatre fòrum tradicional en el seu espai físic d'acolliment de llibertat d'expressió de jokering o per una millora que reuneixi i dinamitzi aquells col·lectius en situació d'exclusió social ; perquè puguin expressar-se i la seva veu pugui ser escoltada a instàncies superiors amb el vocabulari, rigor i la professionalitat que es requereixen per a ser escoltats. Es tracta d'un treball de defensa i protecció dels drets humans de forma activa, no tan sols de meres paraules; de canalitzar propostes legals concretes amb el grau de consens, votació i quòrum que permetin les trobades o tallers. No es pretén realitzar una mera formació en drets humans, ni tan sols quedar-se en una sensibilització distant. Es tracta de dur a terme un procés amb un acompanyament excepcional amb professionals en teatre fòrum com Jordi Forcadas i amb la participació d'advocats especialistes a tractar, ajudant a canalitzar les propostes de llei.

El Forn de teatre Pa'tothom s'arrisca amb aquesta iniciativa a encendre una espurna en un mar de quietud social en el dia a dia de les nostres societats, on no hi han mobilitzacions reals contra la crisi i totes les seves conseqüències. Pensem que això no correspon a mandra, laxitud e indiferència per part de la gent.

La prova és que Internet és un formiguer de webs i fòrums fets per desocupats, o per a gent que vol acabar la guerra, o pels que lluiten contra la discriminació, o contra els poders financers, o contra els bancs,... Però no existeix iniciatives que quallin, ja que són d'una duració precària i amb moltes possibilitats de quedar-se en la superficialitat de la intenció.

No hi manca de gent que vulgui canviar les problemàtiques socials i que no estigui satisfet amb la situació actual, el que falta és consens cap a quina direcció s'ha de prendre. Condemnats a un Neoliberalisme obligatori (com diu I. Ramonet), la lluita se'ns fa llunyana i la capacitat de mobilització és realment escassa. Pensem que hi han moltes explicacions per aquest fenomen, però d'entrada la societat no està rebent les propostes adequades, o per altre banda, són propostes a manera de respostes que s'acomoden a l'individu i no al conjunt social. D'entrada, el Capitalisme té el do de deixar satisfets a tots.

Des del seu gran precepte religiós del "sigues tu mateix", tan fàcil i tan fals al mateix temps, fins al seu precepte fàcil com a veritable, que la gent es sent bé i es "feliç" consumint. Per tant, La proposta d'aquesta Trobada i partint des del teatre legislatiu, es la d'explorar des d'una vessant diferent, i aconseguint d'aquesta manera, possibles respostes per un canvi social i real, en temes tan importants com la discriminació i la violència de gènere.

Estaran presents Muriel Naessens, amb el tema de gènere i com neix un projecte de Teatre Legislatiu en aquest sentit; Julián Boal, amb el tema polític i analitzant en els paranys en els que no s'ha de caure: Olivar Bendelak, com el màxim responsable de l'àrea de Teatre Legislatiu en el Centre de Teatre de l'Oprimit en Rio; i finalment, José Soeiro, l'únic polític europeu que implementa el Teatre Legislatiu al Parlament Portuguès.

Ens col·laboren

Artibarri, Noestasola, Feminisme Enjeux, GTO Paris, ICUB (Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona), La Casa Amarilla, Almazén, CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les arts), La Trifulca, Grup Antígona i UAB, GAIAC (Portugal, i Estudantes por Emprestimo.

Inici

PROGRAMA

VI Trobada internacional de teatre i educació

Teatre legislatiu i participació política

Barcelona, del 20 al 24 d'octubre 2010

Dimecres 20 d'octubre

16h – 20h Workshop: Com treballar el racisme i la discriminació amb teatre legislatiu? a càrrec de OLIVAR BENDELAK

20h Inauguració de la Trobada (obert al públic) - Paraules a càrrec de Jordi Forcadas

Dijous 21 d'octubre

10h -14h i de 16h a 19h - Workshop: Participació i acció política a càrrec de JULIAN BOAL.

10h -14h i de 16h a 20h - Workshop: Com treballar el racisme i la discriminació amb teatre legislatiu? a càrrec de OLIVAR BENDELAK.

19:30h – ARTIBARRI - 8 anys fent xarxa per la creativitat i la transformació social. -Presentació de recursos per la transformació social a través de les arts (obert al públic).

Divendres 22 d'octubre

10h a 14h i de 16h a 20h - Workshop: Com treballar el racisme i la discriminació amb el teatre legislatiu? a càrrec de OLIVAR BENDELAK.

10h -14h i de 16h a 19h - Workshop: Participació i acció política a càrrec de JULIAN BOAL.

18h - Representació de "Com treballar el racisme i la discriminació amb teatre legislatiu?" a càrrec de OLIVAR BENDELAK (obert al públic amb invitació).

21h - Conferència: Pot el Teatre Legislatiu reinventar la política? Reflexions d'una experiència a Portugal a càrrec de JOSÉ SOEIRO

(obert al públic).

Dissabte 23 d'octubre

10h -14h i de 16h a 19h - Workshop: Teatre legislatiu a càrrec de JOSÉ SOEIRO.

10h -14h i de 16h a 19h - Workshop: Naixement d'un projecte de gènere amb teatre legislatiu a càrrec de MURIEL NAESSENS.

21h - Conferència: L' experiència de teatre legislatiu en el Centre de Teatre de l'Oprimit de Rio. Història descobertes i dificultats a càrrec de OLIVAR BENDELAK.

Diumenge 24 d'octubre

10h -14h i de 16h a 19h - Workshop: Teatre legislatiu a càrrec de JOSÉ SOEIRO.

10h – 14h - Workshop: Naixement d'un projecte de gènere amb teatre legislatiu a càrrec de MURIEL NAESSENS.

19h – Representació MURIEL NAESSENS i amb la col·laboració de Noestasola i Grup Antígona de la UAB. (obert al públic amb invitació)

21h – Concert de la Mara del Alar.

Paraules de la Ernestine Ronai es la responsable de l'Obsevatoire des violences envers les femmes du Département de Seine Saint Denis (l'Observatori de la violència contra les dones en el departament de Seine Saint Denis) París, França.
Cloenda de la VI Trobada. Amb la col·laboració de Mujeres en Escena.

 

Inici

DESCRIPCIÓ DELS EXPERTS INTERNACIONALS I ACTIVITATS

VI Trobada internacional de teatre i educació

Teatre legislatiu i participació política

Barcelona, del 20 al 24 d'octubre 2010

 

TALLER A

 

OLIVAR BENDELAK

Bendelak

Descripció del professional

Part de l'equip de Teatre de l'Oprimit del Centre a Rio des de 1993 quan es va crear, i on va desenvolupar el Teatre Legislatiu.

És el responsable del CTO Teatre Legislatiu a Rio, donant suport a tots els projectes i activitats que inclouen activitats i CTO de sessions legislatives Teatre 2000.

Comodí, a més de ser part de l'equip multiplicador del CTO i fer formació de la metodologia en projectes com el Teatre de l'Oprimit a Santo André, SP (1997), Teatre de l'Oprimit a Centres Penitenciaris (2000-2004), Fàbrica Nodeste Teatre Popular (2007-2008), Teatre de l'Oprimit Punt a Punt (2008-2010). En aquests projectes es van fer una simbòlica sessió de Teatre legislatiu.

Descripció de l'activitat

WORKSHOP: COM TREBALLAR EL RACISME I DISCRIMINACIÓ AMB TEATRE (LEGISLATIU)?

Dimecres 20 d'octubre de 16 a 20

Dijous 21 i divendres 22 d'octubre de 10 a 14 i de 16 a 20

Taller amb muntatge d'escena de teatre-fòrum per a realització de sessió de ritual simbòlic de Teatre Legislatiu.

En el teatre fòrum, el públic és convidat a entrar en escena per mostrar les alternatives al problema real, objectiu i presentat. En la sessió de Teatre Legislatiu, el públic a més d'entrar en les escena com el teatre fòrum, pot proposar o realitzar propostes de llei per escrit que seran sistematitzades per especialistes legals en el tema debatudes i votades. El Teatre Legislatiu és un exercici de ciutadania plena. En aquest cas anem a dedicar-ho a la discriminació i el racisme. Es tracta d'un treball més enllà de les paraules o declaracions d'intencions o escrits innocus o tecnicistes. Es tracta de empoderar i acompanyar a la ciutadania amb o sense papers en la seva lluita per defensar els seus drets humans universals i ciutadans que posseeixen pel només fet d'existir.

CONFERÈNCIA

La experiència de Teatre Legislatiu en el centre de teatre de l'oprimit de Rio. Aspectes històrics, descobertes i dificultats

Dissabte 23 d'octubre a les 21h

 

Inici

TALLER B

JULIAN BOAL

Julian Boal. Forn de teatre Pa'totothom

Descripció del professional

Un dels membres fundadors del GTO-París, grup que treballa principalment en les opressions vinculades a les contradiccions entre els patrons i els assalariats. Ha realitzat workshops en més de 25 països, sol o com assistent d'Augusto Boal. També ha col·laborat amb Jana Sanskriti, el CTO-Rio, Kuringa i Pa' tothom en la realització de congressos i de festivals de Teatre de l'Oprimit. També va publicar a Imagens de um Teatro Popular, editora Hucitec, São Paulo, 2000.

Ha realitzat un important treball de multiplicació per a diversos països Brasil, França, Índia, Suïssa, Bòsnia, Itàlia i Espanya. A més, és el traductor de El Arco iris del Deseo al francès, coordinador de la nova edició al francès de Juegos para actores y no-actores.

Descripció de l'activitat

WORKSHOP: PARTICIPACIÓ I ACCIÓ POLÍTICA

Dijous 21 i divendres 22 d'octubre de 10 a 14 i de 16 a 19h

Teatre de l'oprimit com a mitjà per a garantir la qualitat de la participació en l'acció política.

El Teatre de l'Oprimit, va ser a l'origen un instrument al servei de l'emancipació dels oprimits/des. S'ha de reconèixer, avui dia, que l'horitzó polític es perd en la pràctica actual del teatre de l'oprimit. Aquest workshop tractarà de tornar sobre els passos polítics, pedagògics i teatrals del que implica la pràctica d'aquest tipus de treball. Amb l'auge dels reality shows de la democràcia participativa dels dispositius artístics e interactius i de la propaganda viral, la participació dels espectadors, consumidors i ciutadans són l'última moda. No obstant això, la participació per si sola no pot ser garantia del correcte funcionament d'un projecte participatiu o, en el nostre cas, d'un teatre-fòrum. Molt sovint la participació és només un ensinistrament interactiu tot just disfressat.

 

Inici

 

TALLER C

JOSÉ SOEIRO

soeiro

Descripció del professional

Jocker del Teatre de l'Oprimit i sociòleg. Ha participat en diversos projectes europeus relacionats amb el Teatre de l'Oprimit i dinamitzat desenes de tallers de teatre fòrum a Portugal, especialment en les comunitats rurals, associacions, grups de joves, treballadors precaris i activistes comunitaris. Actualment és diputat al Parlament portuguès. Ha coordinat per primera veu a Portugal un projecte de Teatre Legislatiu de Préstecs per a Estudiants, que va atraure més de mil estudiants en les sessions de tot el país i va culminar amb una sessió de teatre legislatiu en el parlament.

Mirar projecte de teatro legislativo a Portugal "Estudantes por Empréstimo"

Descripció de l'activitat

WORKSHOP: TEATRE LEGISLATIU

Dissabte 23 i diumenge 24 d'octubre de 10 a 14 i de 16 a 19

Quines són les nostres opressions, les seves arrels i els seus mecanismes? En quina mesura hi ha en forma de llei? Què lleis podrien ajudar a trencar? Com ens organitzem per fer política i aconseguir els canvis necessaris? En aquest taller intentarem, a través d'exercicis de Teatre de l'Oprimit, aquestes qüestions, crear un fòrum de jugar i explorar com l'arsenal del Teatre de l'Oprimit pot ser utilitzat per democratitzar la política, promoure el debat i la mobilització i intervenir en el procés legislatiu... CONFERÈNCIA Pot el Teatre Legislatiu reinventar la política? Reflexions d'una experiència a Portugal.

Divendres 22 d'octubre a les 21h

Pot el Teatre de l'Oprimit (TO) reinventar la política? El teatre pot democratitzar l'exercici de la ciutadania? I quin lloc al Teatre Legislatiu? Com articular la mobilització del moviment social i reclam legal teatral? De l'experiència del projecte "Estudiants per un préstec" a Portugal, posarem algunes d'aquestes qüestions per al debat.

Mirar projecte de teatro legislativo a Portugal "Estudantes por Empréstimo"

Inici

 

TALLER D

MURIEL NAESSENS

Naessens

Descripció de la professional

Formada per Augusto Boal en el mètode “ Teatre de l'Oprimit”, instrument d'Educació Popular. Desprès de 30 anys de pràctica com a actriu en diferents teatres-fòrums, professora de tallers, formadora de professionals. Responsable de l'associació "Feminisme Enjeux " porta accions de prevenció amb diversos teatres-fòrums, per lluitar contra la dominació masculina. L'associació "Féminisme enjeux" pràctica el mètode del Teatre de l'Oprimit a França sobre l'opressió de les dones des de fa diversos anys. L'associació treballa en col·laboració amb associacions feministes, porta accions de prevenció des de fa 12 anys a petició de col·lectius territorials, regionals, governamentals i a nivell nacional. Aquesta experiència sobre la temàtica permet aprofitar la seva investigació al servei d'una reflexió i d'accions a nivell europeu.

Descripció de l'activitat

WORKSHOP: NAIXEMENT D'UN PROJECTE DE GÈNERE AMB TEATRE LEGISLATIU

Dissabte 23 d'octubre de 10 a 14 i de 16 a 19
Diumenge 24 d'octubre de 10 a 14
Representació diumenge 24 d'octubre a les 19h

L'ús del Teatre de l'Oprimit permet a les dones que han patit violència per part de les seves parelles o a partir de situacions viscudes, crear les escenes de teatre fòrum.

Aquestes escenes testimonien els seus combats, ja que elles encara es troben amb resistències per part de la societat que les envolta, malgrat alguns avanços. Troben molts obstacles en el seu camí, degut a la persistència del sistema patriarcal.

El fòrum obert al públic, te com a objectiu denunciar, prendre consciència del sexisme regnant, però sobretot fer moure les coses, tot proposant alternatives i buscant junts, dones, homes i professionals, maneres concretes d'actuar.

Per a que aquest debat pugui realment obrir-se sobre una realitat i crear un canvi, per a que la paraula de les oprimides/ts pugui ser veritablement escoltada, el fòrum ens portarà a una sessió de teatre legislatiu amb actors socials, advocats, magistrats, representants de les associacions i policia. Tots estarem reunits per una mateixa causa. De les propostes del públic, i just després de les intervencions dels espectadors/es que hauran reemplaçat a la persona oprimida, cercarem junts les maneres de continuar sota la forma de recomanacions i lleis. La legislació ha de mostrar l'exemple, però la situació no canviara sino existeix una voluntat política d'aportar els medis necessaris per aplicar les lleis i de formar als professionals que intervenen en els processos. Buscarem la manera que uns i altres es comprometin en el reconeixement de les situacions de violència per les dones, i en la lluita per una igualtat reial.

Representació d'una OBRA DE TEATRE LEGISLATIU: "Custòdia con partida".
Temàtica: Custódia del infants en casos de maltractament i divorci
Idea original i direcció: Muriel Naessens

Co-diirigida per: Jordi Forcadas
Interpretada per: Dones del col·lectiu de NOESTASOLA i Grup de teatre de Pa'tothom

diumenge 24 d'octubre a les 19h
Lloc: Almazén

Amb la col·laboració de: Noestasola i Grup Antígona de l'UAB.

NOESTASOLA

Noestasola és una associació contra la violència de gènere, formada per un grup de dones que han patit situacions de violència. Ens constituïm com a associació per crear una consciència social, visibilització i coeducació en temes d'igualtat i gènere.

Consciència social a la resta de la població que no ha patit violència.
Gènere i violència ens afecta a totes i tots.
Utilització de la paraula versus violència.
Visibilització: Tot el més invisible no existeix.
Testimoni Vital: Transformant el dolor en acció positiva d'ajuda als altres.
Coeducació: És fonamental per trencar patrons de conducta on es reprodueixen estereotips oferir des dels models més petits més equitatius.

GRUP ANTÍGONA

El Grup Antígona, dones i drets en perspectiva de gènere es va constituir dins del Departament de Ciència Política i Dret Públic l’any 2000. Va emergir amb la idea de constituir- se com un centre de recerca i d’informació jurídica, recursos i iniciatives sobre dones i drets a Catalunya. Des de la seva creació, el grup s’ha anat ampliant amb la participació de professors/es, investigadors/es i professionals de diferents universitats i centres de recerca, nacionals i estrangeres, així com organitzacions de la societat civil. L’any 2005, Antígona va ser reconegut com a Grup de recerca per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitàries i de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

LUCÍA ORTIZ AMARO

Llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona; t é la diplomatura de postgrau “Gènere i Igualtat” per la UAB. Actualment està realitzant dos anys de pràctica jurídica a l’Escola de Pràctica Jurídica Joan Ma. Xiol i Gasset; exerceix com advocada de família a Ortiz & Font, advocats i participa en el Grup de Recerca Antígona. Desenvolupa les seves investigacions en el camp del Drets Humans i el Dret de Família (especialment custòdia compartida i mediació familiar), i té especial interès en temes de bioètica i dret.

GLÒRIA CASAS VILA

És llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Polítiques Socials i Gènere ("Politiques sociales et rapports sociaux hommes-femmes") per la Universitat de Toulouse-Le Mirail, França (2007). Actualment realitza els estudis de Doctorat en Dret Públic i participa al grup de recerca Antígona. Forma part de l'associació francesa Efigies (Associació de Joves Investigadors en Estudis Feministes, Gènere i Sexualitats). La seva tesi es basa en una reflexió sociojurídica de les recents reformes del codi de la família a Catalunya (especialment del desenvolupament de la custòdia compartida) i dels canvis que aporten les lleis per a combatre la violència de gènere a l'Estat Espanyol.

Inici

 


 

ARTIBARRI

Artibarri

Dijous 21 d'octubre de 19:30

8 anys fent xarxa per la creativitat i la transformació social.

Presentació de recursos per la transformació social a través de les arts.

Artibarri, xarxa de comunitats creatives per a la transformació social, presenta les eines creades al llarg de vuit anys de treball en defensa de l’art comunitari i de la creativitat com a instruments per abordar els reptes socials que es presenten avui dia a Catalunya. Els recursos que es presenten són:

1- Catàleg d'activitats i recursos de les associacions de la Xarxa.

2- Llibre "Processos creatius transformadors"

3- Guia de bones pràctiques per a projectes artístics d'intervenció social.

4- Pàgina web d'Artibarri.

5- Convocatòria de la Generalitat d'una línia d'ajuts per a projectes culturals que fomentin la cohesió social

6- Reflexions i conclusions de les Jornades organitzades per Artibarri.

La presentació, s’adreça tant als membres de la xarxa com a altres associacions i col·lectius que treballen en l’àmbit de la participació i de la intervenció social a través de la cultura, així com a periodistes, polítics, treballadors socials i culturals, artistes i persones interessades en el foment de la cultura amb i per a la comunitat.

********************************************

El teatre, no és suficient per canviar la realitat. El teatre legislatiu és la utilització de totes les formes de teatre de l'oprimit amb la finalitat de transformar els desitjos legítims dels ciutadans en lleis. Després d'una sessió habitual de teatre fòrum, vam crear un espai similar a una cambra del parlament on es generen lleis i procedim a crear i simular el ritual de l'aprovació d'aquestes, seguint el procediment del sistema democràtic del país. En lloc de parlamentaris, els espectacle-actors proposen, rebutgen, voten i aproven propostes o proposicions de llei. Al final, es recullen els suggeriments aprovades i es canalitza cap a la pressió política als legisladors perquè s'aprovin aquestes lleis.

Augusto Boal, Rio de Janeiro 2004

Inici

Amb el recolzament de: NOESTASOLA, GTO Paris, Grup ANTÍGONA, ALMAZÉN, UAB, GAIAC (Portugal) i Estudantes por Emprestimo.

 
Artibarri
Ajuntament
gencat
conca
femenisme enjeux
SOS Racisme
     
Mujeres
Almazén
trifulca

*******************************************************************************************************************************************

 

VI Encuentro internacional de teatro y educación

Teatro legislativo y participación política

Barcelona, del 20 al 24 de octubre 2010

Presentación

Tal y como aparece en nuestra filosofía de trabajo y misión, Pa'tothom trabaja por la defensa de los derechos humanos de los colectivos más vulnerables a través del Teatro del Oprimido.

La modalidad de Teatro Legislativo es revelada como una linea acorde con la acción de Pa'tothom. Este tipo de teatro trabaja a través del teatro foro, favoreciendo a una reflexión creativa para la facilitación deliberación y votación de propuestas concretas legales defendiendo de esta manera, los propios derechos básicos inalienables y universales: los derechos humanos. Y todo ello, por parte de aquellos colectivos en situación de exclusión social,

Aplicar, como ya hemos comentado anteriormente, el teatro foro tradicional en su espacio físico de acogida, con libertad de expresión de jokering o facilitación que aúne y dinamice colectivos excluidos y precarizados para poder expresarse, a ser escuchados y a que su voz pueda ser elevada a instancias superiores con el vocabulario, rigor y la profesionalidad que se requiere para tal misión.

Hablamos de un trabajo por y para la defensa y protección de los derechos humanos de forma activa, no de meras palabras; tratando de canalizar propuestas legales concretas con el grado de consenso, votación y quorum que permitan los encuentros o talleres. No se pretende realizar por lo tanto, una mera formación en cuanto a derechos humanos, ni siquiera quedarse en una sensibilización distante. Se pretende llevar a cabo un proceso de acompañamiento excepcional con profesionales en teatro foro como Jordi Forcadas y con la participación de abogados especialistas que ayudarán a canalizar las propuestas de ley.

El Forn de teatre Pa'tothom se arriesga con esta iniciativa a encender una chispa en un mar de quietud social que se vive actualmente, donde no hay movilizaciones reales contra la crisis y todas sus consecuencias. Pensamos que esto no corresponde a pereza, laxitud e indiferencia por parte de la gente. La prueba está en que Internet es un hervidero de webs y foros hechos por y para desempleados, o para gente que quiere acabar la guerra, o que luchan contra la discriminación, o contra los poderes financieros, o contra los bancos, o... Pero no hay ninguna iniciativa que cuaje, duran poco y muchas veces se quedan en la superficie. No falta gente que quiera cambiar las cosas y que no esté satisfecho con la situación actual. Lo que falta es consenso hacia dónde se ha de caminar o hacía dónde se ha de llegar. Condenados a un Neoliberalismo obligatorio (como dice I. Ramonet), la lucha se nos hace lejana y la capacidad de movilización es escasa. Pensamos que hay muchas explicaciones para este fenómeno, pero de entrada la sociedad no está recibiendo las propuestas adecuadas.

O... son propuestas a manera de respuestas que se acomodan al individuo y no al conjunto social. De entrada el Capitalismo tiene el don de dejar satisfechos a todos. Desde su gran precepto religioso del “sé tu mismo”, tan fácil y tan falso a la vez, hasta su precepto fácil como verdadero, que la gente se siente bien y se sienten “alguien”, comprando. La propuesta de este Encuentro, con teatro legislativo trataría de explorar ciertos temas donde hay consenso social sobre la insatisfacción que se produce, como son la discriminación y la violencia género. Que nos reunamos en torno al cambio social y si es mediante herramientas tan potentes como el teatro, aquí estamos, en Pa'tothom. Estarán presentes Muriel Naessens, con el tema de género y cómo nace un proyecto de teatro legislativo en este sentido; Julián Boal, con el tema político y analizando en las trampas que no se han de caer, Olivar Bendelak, como máximo responsable del área de teatro legislativo en el Centro de Teatro del Oprimido en Rio; y finalmente, José Soeiro, el único político europeo que implementa el Teatro Legislativo en el Parlamento Portugués.

Con la colaboración de Artibarri, Noestasola, Feminisme Enjeux, GTO Paris, (Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona), Almazén, CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les arts), La Trifulca, La Casa Amarilla, Grup Antígona i UAB, GAIAC (Portugal) i Estudantes por Emprestimo.

 

PROGRAMA

VI Encuentro internacional de teatro y educación

Teatro legislativo y participación política

Barcelona del 20 al 24 de octubre 2010

Miércoles 20 de octubre

16h - 20h Workshop: ¿Cómo trabajar el racismo y discriminación con teatro (legislativo)? a cargo de OLIVAR BENDELAK
20h Inauguración del Encuentro - Palabras

Jueves 21 de octubre

10h-14h y de 16h a 19h - Workshop: Participación y acción política a cargo de JULIAN Boal.
10h-14h y de 16h a 20h - Workshop: ¿Cómo trabajar el racismo y discriminación con teatro legislativo? a cargo de OLIVAR BENDELAK
19:30 h - Artibarri - 8 años haciendo red para la creatividad y la transformación social. - Presentación de recursos para la transformación social a través de las artes.

Viernes 22 de octubre

10h a 14h y de 16h a 20h - Workshop: ¿Cómo trabajar el racismo y discriminación con teatro legislativo? a cargo de OLIVAR BENDELAK
10h-14h y de 16h a 19h - Workshop: Participación y acción política a cargo de JULIAN Boal
18h – Representación - ¿Cómo trabajar el racismo y discriminación con teatro legislativo?
21 h - Conferencia: ¿Puede el Teatro Legislativo reinventar la política? Reflexiones de una experiencia en Portugal a cargo de JOSÉ SOEIRO.

Sábado 23 de octubre

10h-14h y de 16h a 19h - Workshop: Teatro legislativo a cargo de JOSÉ SOEIRO
10h-14h y de 16h a 19h - Workshop: Nacimiento de un proyecto de género con teatro legislativo a cargo de MURIEL NAESSENS
21h - Conferencia: La experiencia de teatro legislativo en el Centro de Teatro del Oprimido de Rio. Historia, innovación y dificultades a cargo de OLIVAR BENDELAK.

Domingo 24 de octubre

10h-14h y de 16h a 19h - Workshop: Teatro legislativo a cargo de JOSÉ SOEIRO
10h - 14h - Workshop: Nacimiento de un proyecto de género con teatro legislativo a cargo de MURIEL NAESSENS
19h - Representación MURIEL NAESSENS y con la colaboración de Noestasola y Grupo Antígona de la UAB.
21h - Mara del Alar.
Paraules de la Ernestine Ronai es la responsable de l'Obsevatoire des violences envers les femmes du Département de Seine Saint Denis (l'Observatori de la violència contra les dones en el departament de Seine Saint Denis) París, França.
Cloenda de la VI Trobada. Amb la col·laboració de Mujeres en escena.

Inici


DESCRIPCIÓN DE LOS EXPERTOS INTERNACIONALES Y ACTIVIDADES

 

TALLER A

OLIVAR BENDELAK

olivar bendelak

Descripción del profesional

Parte de Teatro del equipo del oprimido-CTO desde 1993 cuando se creó y desarrolló el Teatro Legislativo. Como responsable de la CTO Teatro Legislativo, lo que significa el apoyo a todos los proyectos y actividades que incluyen actividades y CTO de sesiones legislativas Teatro 2000. Comodín como parte de la CTO del equipo multiplicador en la formación (e) a del oprimido, la metodología en proyectos como el Teatro del Oprimido en Santo André, SP (1997), Teatro del Oprimido en Centros Penitenciarios (2000-2004), Fábrica Nodeste Teatro Popular (2007-2008) Teatro del Oprimido Punto a Punto (2008-2010). En tales diseños fueron simbólica solemne sesión Teatro legislativo.

Descripción de la actividad

WORKSHOP: ¿CÓMO TRABAJAR EL RACISMO Y LA DISCRIMINACIÓN CON TEATRO LEGISLATIVO?

Taller con montaje de escena de teatro-foro para realización de sesión de ritual simbólico de teatro legislativo.

En el teatro foro, el público es invitado a entrar en escena para mostrar las alternativas al problema real, objetivo y presentado. En la sesión de Teatro Legislativo, el público además de entrar en las escena como el teatro foro, puede proponer o realizar propuestas de ley por escrito que serán sistematizadas por especialistas legales en el tema debatidas y votadas. El teatro legislativo es un ejercicio de ciudadanía plena. En este caso vamos a dedicarlo a la discriminación y el racismo. Se trata de un trabajo más allá de las palabras o declaraciones de intenciones o escritos inocuos o tecnicistas. Se trata de empoderar y acompañar a la ciudadanía con o sin papeles en su lucha por defender sus derechos humanos universales y ciudadanos que poseen por el sólo hecho de existir.

CONFERENCIA La experiencia de teatro legislativo en el centro de teatro del oprimido de Río.
Aspectos históricos descubrimientos y dificultades.

Sábado 23 de octubre a las 21

Inici

 

TALLER B

JULIAN BOAL

Julian Boal

Descripción del profesional

Uno de los miembros fundadores del GTO-París, grupo que trabaja principalmente en las opresiones vinculadas a las contradicciones entre los patrones y los asalariados. Ha realizado workshops en más de 25 países, sólo o como asistente de Augusto Boal. También ha colaborado con Jana Sanskriti, el CTO-Rio, Kuringa y Pa' tothom en la realización de congresos y de festivales de Teatro del Oprimido. También publicó a Imagens de um Teatro Popular, editora Hucitec, São Paulo, 2000. Ha hecho un importante trabajo de multiplicación de por diversos países Brasil, Francia, India, Suiza, Bosnia, Italia y España. Además es el traductor de El Arco iris del Deseo al francés, coordinador de la nueva edición al francés de Juegos para actores y no-actores.

Descripción de la actividad

Workshop: PARTICIPACIÓN Y ACCIÓN POLÍTICA

Jueves 21 y viernes 22 de octubre de 10 a 14 y de 16 a 19

Teatro del oprimido como medio para garantizar la calidad de la participación en la acción política.

El Teatro del Oprimido fue, en su origen, un instrumento al servicio de la emancipación de los oprimidos/as. Se ha de reconocer, hoy en día, que el horizonte político se pierde en la práctica actual del teatro del oprimido. Este workshop tratará de volver sobre los pasos políticos, pedagógicos y teatrales de lo que implica la práctica de este tipo de trabajo. Con el auge de los reality shows de la democracia participativa, los dispositivos artísticos interactivos y de la propaganda viral, la participación de los espectadores, los consumidores y ciudadanos son la última moda. Sin embargo, la participación por sí sola no puede ser garantía del correcto funcionamiento de un proyecto participativo o, en nuestro caso de un teatro-foro. Muy a menudo la participación es sólo un adiestramiento interactivo apenas disfrazado.

Inici

 

TALLER C

JOSÉ SOEIRO

soeiro

Descripción del profesional

Jocker del Teatro del Oprimido y sociólogo. Ha participado en diversos proyectos europeos relacionados con el Teatro del Oprimido y dinamizado decenas de talleres de teatro foro en Portugal, especialmente en las comunidades rurales, asociaciones, grupos de jóvenes, trabajadores precarios y activistas comunitarios. Actualmente es diputado en el Parlamento portugués. Ha coordinado por primera ve en Portugal un proyecto de Teatro Legislativo de Préstamos para Estudiantes, que atrajo a más de mil estudiantes en las sesiones de todo el país y culminó con una sesión de teatro legislativa en el parlamento.

Mirar proyecto de teatro legislativo en Portugal "Estudantes por Empréstimo"

Descripción de la actividad

WORKSHOP: TEATRO LEGISLATIVO

Sábado 23 y domingo 24 de octubre de 10 a 14 y de 16 a 19

¿Cuáles son nuestras opresiones, sus raíces y sus mecanismos? ¿En qué medida existen en forma de ley? ¿Qué leyes podrían ayudar a romper? ¿Cómo nos organizamos para hacer política y lograr los cambios necesarios? En este taller vamos a intentar, a través de ejercicios de Teatro del Oprimido, estas cuestiones, crear un foro de jugar y explorar cómo el arsenal del Teatro del Oprimido puede ser utilizado para democratizar la política, promover el debate y la movilización e intervenir en el proceso legislativo...

CONFERENCIA

¿Puede el Teatro Legislativo reinventar la política? Reflexiones de una experiencia en Portugal

Viernes 22 de octubre a las 21:30

¿Puede el Teatro del Oprimido (TO) reinventar la política? ¿El teatro puede democratizar el ejercicio de la ciudadanía? ¿Y qué lugar en el Teatro Legislativo? ¿Cómo articular la movilización del movimiento social y reclamo legal teatral? De la experiencia del proyecto "Estudiantes por un préstamo” en Portugal, vamos a poner algunas de estas cuestiones para el debate.

Mirar proyecto de teatro legislativo en Portugal "Estudantes por Empréstimo"

Inici

 

TALLER D

MURIEL NAESSENS

muriel

Descripción de la profesional

Formada por Augusto Boal en el método Teatro del Oprimido, instrumento de Educación Popular. Después de 30 años de práctica, como actriz en diferentes teatros-foros, profesora de talleres, formadora de profesionales. Responsable de la asociación "Feminisme Enjeux " lleva acciones de prevención con varios teatro-forum para luchar contra la dominación masculina. La asociación " Féminisme Enjeux " practica el método del Teatro del Oprimido en Francia sobre la opresión de las mujeres desde hace varios años. La asociación trabaja en colaboración con asociaciones feministas, lleva acciones de prevención desde hace 12 años a petición de colectivos territoriales, regionales, gubernamentales y a nivel nacional. Esta experiencia sobre la temática permite aprovechar su investigación al servicio de una reflexión y de acciones a nivel europeo.

Descripción de la actividad

WORKSHOP: NACIMIENTO DE UN PROYECTO DE GÉNERO CON TEATRO LEGISLATIVO.

Sábado 23 de octubre de 10 a 14 y de 16 a 19

Domingo24 de octubre de 10 a 14

Representación domingo 24 de octubre a les 19h: "Custodia con partida"

El uso del Teatro del Oprimido permite a las mujeres que han sufrido las violencias por parte de sus parejas o a partir de situaciones vividas de crear las escenas de teatro foro.

Estas escenas testimonian sus combates, ya que ellas aún se encuentran con resistencias por parte de la sociedad que las rodea, a pesar de algunos avances. Ellas se encuentran muchos obstáculos en su camino, debido a la persistencia del sistema patriarcal.

El foro abierto al público, tiene como objetivo denunciar, tomar conciencia del sexismo reinante, pero sobre todo hacer mover las cosas, proponiendo alternativas, y buscando juntos -mujeres, hombres, profesionales-, formas concretas de actuar.

Para que este debate pueda realmente abrirse sobre una realidad y crear un cambio, para que la palabra de las oprimidas/os pueda ser verdaderamente escuchada, el foro nos llevará después hacia una sesión de teatro legislativo, es decir con actores sociales, abogados, magistrados, representantes de las asociaciones, policía, estarán reunidos.

De las propuestas del público, tras las intervenciones de los espectadores / as, que deberán reemplazado la persona oprimida, buscaremos juntos las formas de continuar bajo la forma de recomendaciones y leyes. La legislación debe mostrar el ejemplo, pero las cosas no se moverán, si no hay voluntad política de dar los medios de poder aplicar las leyes y de formar a los profesionales que intervienen en los procesos.

Buscaremos de que uno y los otros se comprometan en el reconocimiento de las violencias sufridas por las mujeres, y en la lucha por una igualdad real.

Representación de una OBRA DE TEATRO LEGISLATIVO: "Custodia con partida"

Temática: Custodia de los menores en casos de maltrato y divorcio
Idea original: Muriel Naessens

Dirigida per: Jordi Forcadas y Muriel Naessens
Interpretada por: Mujeres del colectivo de NOESTASOLA i Grup de teatre de Pa'tothom
diumenge 24 de octubre a les 19h
Lloc: Almazén

Con la colaboración de Noestasola y Grupo Antígona de la UAB

NOESTASOLA

Noestasola, es una asociación contra violencia de género. Formada por un grupo de mujeres que han sufrido violencia. Nos constituimos como asociación para crear conciencia social, visibilización y coeducación en temas de igualdad y género.

Objetivos
Conciencia social al resto de la población que no ha sufrido violencia.
Género y violencia nos afecta a todas y todos.
Utilización de la palabra versus violencia.
Visibilización: Todo lo invisible no existe.
Testimonio Vital: Transformando el dolor en acción positiva de ayuda a los demás.
Coeducación: Es fundamental para romper patrones de conducta donde se reproducen estereotipos ofrecer desde los más pequeños modelos más equitativos.

Grupo Antígona

El Grupo Antígona, mujeres y derechos en perspectiva de género se constituyó dentro del Departamento de Ciencia Política y Derecho Público en el año 2000. Emergió con la idea de constituirse como un centro de investigación e información jurídica, recursos e iniciativas sobre mujeres y derechos en Cataluña. Desde su creación, el grupo ha ido ampliando con la participación de profesores / as, investigadores / as y profesionales de diferentes universidades y centros de investigación, nacionales y extranjeras, así como organizaciones de la sociedad civil. En el año 2005, Antígona fue reconocido como Grupo de investigación por la Agencia de Gestión de Ayudas Universitarias y de Investigación de la Generalitat de Catalunya.

LUCÍA ORTIZ AMAR
Licenciada en Derecho por la Universidad Autónoma de Barcelona; Tiene la diplomatura de postgrado "Género e Igualdad" por la UAB. Actualmente está realizando dos años de práctica jurídica en la Escuela de Práctica Jurídica Juan Ma. Xiol y Gasset; ejerce como abogada de familia a Ortiz & Font, abogados y participa en el Grupo de Investigación Antígona. Desarrolla sus investigaciones en el campo de los Derechos Humanos y el Derecho de Familia (especialmente custodia compartida y mediación familiar), y tiene especial interés en temas de bioética y derecho.

GLORIA CASAS VILA
Es licenciada en Sociología por la Universidad Autónoma de Barcelona y máster en Políticas Sociales y Género ("Políticas sociales de las relaciones sociales hombres-mujeres ") por la Universidad de Toulouse-Le Mirail, Francia (2007). Actualmente realiza los estudios de Doctorado en Derecho Público y participa en el grupo de investigación Antígona. Forma parte de la asociación francesa efigies (Asociación de Jóvenes Investigadores en Estudios Feministas, Género y Sexualidades). Su tesis se basa en una reflexión sociojurídica de las recientes reformas del código de la familia en Cataluña (especialmente del desarrollo de la custodia compartida) y de los cambios que aportan las leyes para combatir la violencia de género en España.

Inici

 

ARTIBARRI

artibarri

Artibarri, red de comunidades creativas para la transformación social, presenta las herramientas creadas a lo largo de ocho años de trabajo en defensa del arte comunitario y de la creatividad como instrumentos para abordar los retos sociales que se presentan hoy en día en Cataluña. Los recursos que se presentan son:

1- Catálogo de actividades y recursos de las asociaciones de la Red
2- Libro "Procesos creativos transformadores"
3- Guía de buenas prácticas para proyectos artísticos de intervención social
4- Página web de Artibarri
5- Convocatoria de la Generalitat de una línea de ayudas para proyectos culturales que fomenten la cohesión social
6- Reflexiones y conclusiones de las Jornadas organizadas por Artibarri

La presentación, se dirige tanto a los miembros de la red como otras asociaciones y colectivos que trabajan en el ámbito de la participación y de la intervención social a través de la cultura, así como a periodistas, políticos, trabajadores sociales y culturales, artistas y personas interesadas en el fomento de la cultura con y para la comunidad.

Inici

*********************************

El teatro, no es suficiente para cambiar la realidad. El teatro legislativo es la utilización de todas las formas de teatro del oprimido con el fin de transformar los deseos legítimos de los ciudadanos en leyes. Después de una sesión habitual de teatro foro, creamos un espacio similar a una cámara del parlamento en donde se generan leyes y procedemos a crear y simular el ritual de la aprobación de éstas, siguiendo el procedimiento del sistema democrático del país. En vez de parlamentarios, los espect-actores proponen, rechazan, votan y aprueban propuestas o proposiciones de ley. Al final, se recogen las sugerencias aprobadas y se canaliza hacia la presión política a los legisladores para que se aprueben esas leyes.

Augusto Boal, Rio de Janeiro 2004

****************************

Recomendaciones

José Soeiro. Mirar proyecto de teatro legislativo en Portugal "Estudantes por Empréstimo" (...mirar vídeo)

Teatro Legislativo: Exercicio pleno da Cidadania - CTO Rio

Teatro Legislativo y Teatro del Oprimido

Definició Teatre Legislatiu en anglès

Video de la Trobada Internacional de Teatre i Educació - 2009

"Construyendo ciudadanía creativamente: El Teatro del Oprimido de Augusto Boal". - Tomás Motos.

Inici

Con el apoyo de: NOESTASOLA, ALMAZÉN, Grup ANTÍGONA de la UAB, GTO París, GAIAC(Portugal) i Estudantes por Emprestimo (Portugal).

Artibarri
ICUB
gencat
     
conca
femenis
trifulca
Mujeres en escena
SOS Racisme
 
     
 

Poster dissenyat per Eduard Benito

Inici

Ir a la página de inicio Patothom