Patothom Pa'tothom  

Forn de teatre Pa'tothom

 

trobada internacional

butlletí

 

 

FORN DE TEATRE PA'TOTHOM

 

V Encuentro Internacional de Teatro y Educación

Salud mental

Barcelona, 15 a 17 de octubre 2009

Este año el Encuentro de teatro y educación, está dedicado al tema de Salud Mental. Las fechas de la presente edición del encuentro ha sido del 15 al 17 de octubre de 2009. Con la colaboración especial de Pallapupas. El encuentro dará a conocer parte de los diferentes trabajos artísticos-teatrales que se realizan a nivel internacional, del amplio abanico de lo que se consideran patologías mentales. Será la semilla que planteará una discusión sobre las metodologías que se usan actualmente, al mismo tiempo que se dan a conocer a estos profesionales en la ciudad de Barcelona. Han confirmado su participación: Angie Rosales, Glòria Rognoni, Antonio Masegosa de Barcelona, María Colomer, Alberto Celdrán y Anna Llobet de Valencia, Héctor Aristizabal (Colómbia / EE.UU.), Maggia Hansen del Teatro Integrato (Italia), Brent Blair (EE.UU.), Geo Britto (Brasil) y Tim Wheeler (Inglaterra).

Proyecto con el apoyo del Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Fundació la Caixa, Artibarri, CCCB, FEMAREC, CC Drassanes y otros.

YA PUEDES LEER LAS CONCLUSIONES DEL ENCUENTRO!!!

Más información...

 

V Trobada Internacional de Teatre i Educació

Salut mental

Barcelona, 15 a 17 d'octubre 2009

Aquest any la Trobada de teatre i educació, està dedicada al tema de Salut Mental. Les dates de la trobada han estat del 15 al 17 d'octubre de 2009. Amb la col·laboració especial de Pallapupas. La trobada farà una mirada arreu de diferents treballs artístics-teatrals que es realitzen a nivell internacional amb problemàtiques de l'ample ventall de patologies mentals. Serà tota una llavor per plantejar una discussió sobre les metodologies que s'usen i donar a conèixer a la ciutat de Barcelona aquestes feines. Han confirmat la seva participació: Angie Rosales, Glòria Rognoni, Antonio Masegosa de Barcelona, María Colomer, Alberto Celdrán i Anna Llobet de Valencia, Héctor Aristizabal (Colómbia / EE.UU.), Maggia Hansen del Teatro Integrato (Italia), Brent Blair (EE.UU.), Geo Britto (Brasil) i Tim Wheeler (Anglaterra)

Projecte amb el recolzament de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Fundació la Caixa, Artibarri, CCCB, FEMAREC, CC Drassanes i altres.

Més informació...

Ediciones de encuentros anteriores...

 

V International Meeting of Theatre and Education

Mental Health

Barcelona, 15th to 17th October 2009

The Meeting of Theatre and Education is centered this year on Mental Health, from October 15th to 17th, 2009. With the special collaboration of Pallapupas. The Meeting will offer different artistic and theatrical works carried out internationally regarding different issues roused by mental pathologies. The goal is to set up a discussion about the methodologies used as well as an opportunity for Barcelona to get to know the experts in the matter. Confirmed guests: Angie Rosales, Glòria Rognoni, Antonio Masegosa from Barcelona, María Colomer, Alberto Celdrán and Anna Llobet from Valencia, Héctor Aristizabal (Colombia / US.), Maggia Hansen from Teatro Integratto (Italy), Brent Blair (US), Geo Britto (Brazil), Tim Wheeler (England). Proyect supported by Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Fundació la Caixa, Artibarri, CCCB, FEMAREC, CC Drassanes and others.

Programe only in Spanish... Más información...

 

C/ Lluna, 5 Baixos Barcelona Tel.+34 934429282--- Mail info@patothom.org
Afegir a Facebook Afegir a Facebook
 

PROGRAMA

taller1taller7

 

taller5

alberto

 

taller3

taller4

 

 

V Trobada Internacional de teatre i educació

 

 

Salut mental

Barcelona, del 15 al 17 d'octubre 2009

DESCRIPCIÓ DELS TALLERS logo Forn de teatre Pa'tothom

TALLER A

Mariagiovanna Rosati Hansen

Maggia

Workshop: Del dibuix a l'actuació

Dia: dijous, 15 d'octubre 2009

Horari: de 15h a 19h

Durada: 4 hores

Descripció del professional

Mariagiovanna Rosati Hansen (Itàlia) va rebre formació des de molt jove a càrrec de mestres de l'Escola de Londres, com ara Peter Brook, J. Gielgud, Jertzj Grotowskj. Posteriorment continua formant-se a França i a Itàlia amb Paol Grassi del Piccolo Teatro di Milano molt proper a “l’Acting Studio” de Milà, freqüentant i conduint cursos amb la Susan Strasberg, Eugenio Barba, Roy Bosier, Augusto Boal entre altres. Actriu, escriptora i directora, actualment és Cousellor d'Art Teràpia col·laborant com a professora de la Università di Tor Vergata a Roma. També ha fet formació arreu d'Europa i Estats Units, tot donant cursos. Des de 1974 dirigeix l’Accademia Teatrale Europea® di Roma. Ha estat la creadora del Mètode Hansen®. Ha escrit el llibre “l’Arte dell’attore, Art Theatre Counseling ” ed. EDUP i nombrosos articles.

Descripció de l'activitat Del Dibuix a la interpretació - Treball teatral que realitza amb discapacitats mentals en el Teatre Integrato de Roma.

Mariagiovanna Rosati Hansen (Italia). Teatro Integrato de Roma - . www.teatrointegrato.it/

 

TALLER B

Alberto Celdrán – València.

Celdrán

Workshop: “Crear desde la bogeria”. Un acostament al treball creatiu de “Locos por el teatro”.

Dia: dijous, 15 d'octubre de 16h a 20h i divendres 16 d'octubre de 10 a 14h.

Durada: 8 hores

Descripció del professional

Alberto Celdrán, de formació teatral autodidacta. Des de 1999, dirigeix la companyia locos por el teatro formada per actors que pateixen una malaltia mental (esquizofrènia i trastorn bipolar) i actors compromesos socialment. Actor de les companyies Espacio Negro i locos por el teatro. Treballa el teatre com una eina creativa per a la transformació social amb diferents col·lectius: persones amb malaltia mental crònica, adolescents en risc d'exclusió social, persones de la 3ª edat, persones privades de llibertat. Ha participat en diferents espais de reflexió vinculats al món de l'art, la psiquiatria, la integració social... a nivell nacional i internacional (França, Bèlgica, Xile i Senegal).

Descripció de l'activitat

“Crear des de la locura” és un taller que pretén portar a terme un acostament pràctic a la metodologia creativa que segueix la companyia locos por el teatro: treballar des de les capacitats personals per a arribar al fet expressiu autèntic, que es converteix en reivindicació d'un mateix. És igualment, un espai per a la reflexió sobre teatre com eina per a la transformació social, o de conceptes com: integració, límits al desenvolupament personal, discapacitat, art-teràpia... És un espai per a recórrer el camí cap al que cadascú de nosaltres som.

Alberto Celdrán (Valencia- España) -Locos por el teatro. - www.myspace.com/locosporelteatro

 

TALLER C

Héctor Aristizabal – Colombia / EE.UU.

Aristizabal

 

Workshop: Introducció a l'ús del Teatre de Oprimit a la salut mental. L'ofici de tancar les ferides.

Dia: dijous, 15 d'octubre de 16h a 20h i divendres 16 d'octubre de 10 a 14h.

Descripció del professional

Héctor Aristizabal és el fundador i director artístic de Imaginaction. És un exiliat de Colòmbia que viu en Los Ángeles, Califòrnia. Viatja pel món (Països Baixos, Afganistán, Brasil i altres) oferint formació en l'ús de tècniques de la imaginació combinant el teatre de l'oprimit amb la mitologia, l'ús de rituals moderns i els cercles de council en la tradició dels indígenes americans. Héctor Aristizabal ha treballat com terapeuta per més de 25 anys igual que ha actuat i dirigit nombroses obres de teatre a Colòmbia, EE.UU. i altres països.

Descripció de l'activitat

Introducció a l'ús del Teatre de l'Oprimit a la salut mental. L'ofici de tancar les ferides? Consisteix a compartir d'una manera vivencial algunes de les tècniques que Héctor Aristizabal utilitza en el seu treball com a terapeuta i com a practicant de Teatre de l'Oprimit en diferents comunitats incloent zones de guerra i amb poblacions traumatitzades.

Hector Aristizabal (Colombia-EE.UU.). www.imaginaction.org/

 

TALLER D

Brent Blair – EE.UU.

Blair

Workshop: Teatre de l'Oprimit per als grups traumatitzats: El Museu del no dit.

Dia: divendres 16 d'octubre de 16h a 20h i dissabte 17 d'octubre de 10 a 14h.

Descripció del professional

Brent Blair és el fundador de les Arts de Teatre Aplicades (Applied Theatre Arts - LLIGA) amb èmfasi en l'Escola USC de Teatre on ell és un sènior lecturer. Va crear i ensenyar cursos en el Teatre en l'Educació, el Teatre i la Teràpia i el Teatre en la Comunitat, a més a més de dirigir un programa d'Arts de Teatre Aplicat. Ha treballat amb Augusto Boal des de 1996 i ha co-fundat el Centre per al Teatre de les Arts de Teatre Oprimit i Aplicat a Los Ángeles (http: // www.ctoatala.org), on ha rebut Boal en quatre ocasions per a la realització de tallers, incloent l'esdeveniment de 11 th Annual International Pedagogy and Theatre of the Oppressed conference in 2005 .

Ha estat ensenyant i formant a Treballadors Culturals del Camp a través de Los Ángeles i en el món sencer durant 12 anys. Recentment ha treballat amb el teatre per a la recuperació de trauma a Rwanda i col·laborant amb treballadors culturals a Austràlia. La seva investigació està enfocada a Arts d'alliberament d'un model postcolonial.

Els últims projectes s'han dirigit a persones sense llar i amb desplaçats; També ha treballat a la presó, amb persones amb trastorn depressiu, i amb la intimidació en els instituts (bullying), la idealització d'idees suïcides; injustícia al treball i l'explotació de treballadors, així com en justícia juvenil.

Descripció de l'activitat

Teatre de l'Oprimit per als grups traumatitzats: “El Museu del no dit” consta de dues parts:

Part primera - 16h - 20h, el 16 de octubre: Introducció

Aquesta primera part del taller s'introdueix el concepte de Teatre de l'Oprimit per a les poblacions traumatitzades. Anem a començar amb una conversa sobre l'essència del trauma i algunes consideracions especials per al jòquer en aquestes circumstàncies. Es continua amb alguns jocs i construcció d'imatges, incloent un exercici dit "la meva cosina s'adona de..." que es crearà en conjunt!- és una nova tècnica, es a dir un oferiment experimental que es basa en un taller de Teatre de l'Oprimit que es va dur a terme aquest passat mes d'agost als EE.UU.

Part segona - 10h - 14h, el 17 de octubre: Conclusió

Aquesta segona part segueix amb els temes des del dia anterior. Seguim amb "El Museu del no dit", una tècnica que va néixer en Rwanda i s'està desenvolupant en aquests moments. Seguim amb imatges utòpiques, i, finalment, possiblement (depenent del grup) ens trobarem amb els conceptes antagònics, primer, tenir una conversa amb les seves mares...

Brent Blair -( EE.UU.) - http://theatre.usc.edu/faculty/blair.html

 

TALLER E

Geo Britto (Brasil)

Britto

Workshop: Teatre de l'Oprimit en la Salut Mental/ CTO /Brasil

Dia: divendres 16 d'octubre de 16h a 20h i dissabte 17 d'octubre de 10 a 14h.

Durada: 8 hores

Descripció del professional

Geo Britto treballa en el Centre de Teatre de l'Oprimit de Rio de Janeiro (CTO Rio) des de 1990. Ha treballat amb Augusto Boal en els últims 20 anys i forma part de l'equip del Mandat Polític-Teatral d'Augusto Boal on va néixer el Teatre Legislatiu. Al CTO Rio és responsable dels projectes de salut mental.

Actualment treballa a tres províncies (Rio de Janeiro, Sao Paulo i Sergipe) sumant més de 240 treballadors dintre del programa de salut mental i més de 90 unitats que inclouen salut mental i salut bàsica. Coordinador del Punt de Cultura de CTO i responsable de la capacitació en les províncies de Badia, Brasília i Goias. Ha realitzat tallers i perfomances a Àfrica del Sud, Moçambic, Egipte, Palestina, Anglaterra, Argentina, Uruguai, Escòcia, Portugal, França, Índia, Estats Units i Canadà

Descripció de l'activitat

Teatre de l'Oprimit en la Salut Mental/ CTO /Brasil és un taller a prop del Projecte Teatre de l'Oprimit en la salut mental. Explicació històrica de la salut mental i els moviments socials a Brasil i el desenvolupament de la reforma psiquiàtrica. El projecte de Teatre de l'Oprimit per la salut mental com a proposta de transformació, i la necessitat de radicalitzar la reforma psiquiàtrica amb l'ús del teatre de l'oprimit. Diferències del Teatre de l'Oprimit i Psicodrama. Jocs i tècniques del Teatre de l'Oprimit en la salut mental.

Geo Britto (Brasil) - Centro de teatro de Oprimido en Rio de Janeiro-. http://ctorio.org.br.

 

TALLER F

Tim Wheeler – Gran Bretanya .

Wheeler

Workshop: Revolving Doors: Theatre and Mental Health

Dia: Divendres de 10 a 14 i de 16 a 20

Durada: 8 hores

 

Descripció del professional

Tim Wheeler és el Director Artístic i el cofundador de la companyia de teatre britànica Mind the Gap. Des de 1988 Mind the Gap ha volgut crear les condicions per a que artistes discapacitats i no discapacitats puguin treballar junts com a iguals. Wheeler utilitza diversos punts de vista per a la creació teatral amb particular émfasi en el treball de la imatge . Ha estudiat amb Augusto Boal en Brasil, França i el Regne Unit.

En 1992 Mind the Gap gestiona diverses residencies de teatre basades en el camp de la salut mental que permeti la formació de la companyia teatral One in Four. One in Four és una companyia que compren sistemes de salut mental per a usuaris i sobrevivents. Tim Wheeler ha dut a terme classes magistrals al Regne Unit, Brasil, Hong Kong, Mainland, Xina i Taiwán focalitzat en el Teatre Fòrum i en les tècniques introspectives de Boal, conegudes col·lectivament com el Arco iris del Desig. Wheeler és professor de la Universitat de Nortumbria, Regne Unit.

Descripció de l'activitat

Aquest taller abordarà les estratègies creatives teòriques i pràctiques per a treballar en qüestions de salut mental. S'explorarà l'ús a explorar de jocs, exercissis i tècniques teatrals, que ajuden a les persones a reflectir-se en les seves pròpies experiències, així com a desafiar estereotips erronis i estigmes que rodegen la malaltia mental. Els participants tindran l'oportunitat de treballar plegats envers a la recerca dels seus propis potencials creatius...

Tim Wheeler - (Gran Bretanya) -Mind the Gap - www.mind-the-gap.org.uk/

 

ALTRES ACTIVITATS

Inauguració

Angie Rosales Cabrera (Catalunya)

Rosales

Funda l'associació Pallapupas-pallassos d’hospital, després d’haver cursat la seva formació com actriu en diferents disciplines i amb diversos pedagogs arreu el món. I després d’haver vist el resultat de la tasca d’aquesta nova professió en el món de la salut a diferents hospitals europeus.És imprescindible la seva formació com a clown, per adonar-se de la importància del sentit del humor com a eina per viure i no com a signe de frivolitat, així com el coneixement del teatre social obre el seu cap i el seu cor cap a altres vies d’expressió i d’utilització del teatre, entre elles en el món sanitari.Actualment Pallapupas té dos programes: teatre social i pallassos d’hospital i ella es dedica a la gestió de l’entitat.

Descripció de l'activitat

Conferència, Pallapupas s'ha convertit en un referent de l'aplicació de l'art a nivell de la salut (mental i física). L'experiència que Pallapupas ha tingut en diversos hospitals on intervenen des de fa deu anys amb els dos programes que duen a terme en diferents col·lectius que visiten. La importància del teatre a la feina que realitzen com a eina vehicular de diferents processos i no només tenint en compte el resultat.

Cloenda

Antonio Masegosa Pallapupas

Masegosa

Descripció del professional

Antonio Massegossa és coordinador artístic de Pallapupas Pallassos d'hospital i responsable de la línia artística del programa de teatre social. Pallapupas treballa amb diferents col·lectius de salut mental com és el cas del grup de familiars de malalts mentals de AM.MA.ME. El grup està format per una quinzena de familiars que cada setmana reben formació artística a càrrec dels dinamitzadors teatrals de Pallapupas. En aquesta ocasió preparen la seva primera estrena com grup intentant traslladar el missatge de la seva situació i del gran estigma que segueix tenint en la nostra societat la salut mental.

Descripció de l'activitat

L'obra és una oda a la vida dels familiars que conviuen amb malalts de salut mental. Aquesta peça, actualment en creació, parteix de les vivències personals de cadascú dels integrants del taller de teatre social de AM.MA.ME i dóna una visió de la salut mental des de l'altre costat, no des de l'interior de la persona, però si des de l'entorn més proper. Es crea així un cercle d'emocions, retrets i desitjos, passejant pel túnel del deliri. Situacions que situen al familiar en el centre de l'escena convidant al públic a reflexionar sobre la possibilitat d'estar en lloc de qualsevol d'ells.

Dirigida per: Creació col·lectiva grup de teatre social de Pallapupas.

Interpretada per: Participants del taller de teatre social que porta a terme Pallapupas - Pallassos d'hospital en AM.MA,ME (Amics del Malalt mental de Santa Coloma de Gramenet).

ACTIVITATS D'ACCÉS LLIURE. Conferències i altres

Maria Colomer - “Como si” en Salud Mental divendres 16 d'octubre a les 11 h a l'ALMAZÉN. Entrada gratuita.

Llicenciada en psicologia i en pedagogia, estudia teatre en la Escuela de Actores Excéntricos, especialitzada posteriorment en Pallassa (amb figures com Colombaioni, Bassi, Avner, Bataclown).Cofundadora de las companyies Falaguera Teatre, La Coja, i La Mar Salà, coneguda per Coloclown.

Ha fet diverses feines dins de l'àmbit teatral: Interpretació, Pedagogia i Direcció Escènica, entre altres. Ha treballat amb diferents institucions a nivell artístic i pedagògic com ara: Responsable del taller d'expressió corporal i teatral de la USM Fuente San Luis de València amb pacients crònics, professora en el Centro teatral Escalante (València) des de 2.001, artista col·laboradora del programa de integració social a través del art de la Fundación Yehudi Menuhin des del 2.000, membre del Consejo Asesor de Circo del Inaem, Vicepresidenta de Pallassos Sense Fronteres i Medalla d'or de las Bellas Artes 2.008.

Descripció de l'activitat:

Conferència en la que s'exposarà la experiència de 10 anys del Taller de Expressió Corporal i teatral de la Unitat de Salud mental Fuente san Luis, dpto 10, de València, reflexionant sobre el paper de l'art i de l'humor como factores de resiliencia.

 

El riure contra la guerra - divendres 16 d'octubre a les 12 h a l'ALMAZÉN. Entrada gratuita. Es pot veure a TV3.

Descripció de l'activitat:

Projecció del documental. El riure contra la guerra. Direcció i guió. Carles Caparrós. 20-06-2008. Fem un viatge iniciàtic en el qual, seguint una expedició de Pallassos Sense Fronteres amb el seu fundador, Tortell Poltrona, al capdavant, recorrem diversos escenaris i trobem les persones més oblidades entre els oblidats. Al Benín, a l'Àfrica occidental, serem testimonis de les condicions de vida dels malalts mentals. Veurem com a moltes d'aquestes persones se les considera posseïdes, i com a conseqüència d'aixó, són encadenats i abandonats a la seva sort enmig del bosc.

Productor: Raimon Masllorens. Lavinia Productora. Durada: 55:04 minuts

Ràdio Nikosia - Conferència: "Mirades laterals sobre la bogeria." . divendres 16 d'octubre a les 16 h a l'ALMAZÉN. Entrada gratuita.

Radio Nikosia és una de las primeres emissores realitzades per persones que han estat diagnosticades de problemes de salut mental. És a més una experiència que busca vies alternatives a l'àrea para de-construir el estigma, i aportar benestar i donar acollida a les persones afectades. Ho fa utilitzant la ràdio como mitjà d'expressió i visibilitat social, però també explorant diferents vies com la de l'art en tant una forma d'expressió.

A Ràdio Nikosia són 25 persones, i alguns cops més, que es reuneixen per a donar forma a aquest intent de parlar de la bogeria des de la veu de qui la pateix, per a deixar-se anar a la possibilitat de fer un tipus de política de sub-sól, certa militància des del marge que, en definitiva, aquí es re inventa como un tipus de catarsis que obre noves portes. Radio Nikosia increpa a la bogeria, la qüestiona, es refugia en ella, l'expulsa, la re defineix, la ubica en el lloc de lo normal, la abraça, conviu amb ella i els seus vaivens; la pateix. És una emissora transversal realitzada por persones que busquen comunicar i comunicar-se com a una estratègia envers de de-construir les bases del propi sofriment.

 

Glòria Rognoni - Directora del grup de teatre social de FEMAREC. Conferència. "Teatre més enllà del teatre". divendres 16 d'octubre a les 17:30 h a l'ALMAZÉN. Entrada gratuita.

Grup de teatre social de FEMAREC. Aquest projecte es va iniciar el 1997 amb l'objectiu de crear un nou espai d'aprenentatge i experimentació pels nostres treballadors amb discapacitat psíquica i/o trastorn mental, generador de nous coneixements i aptituds tant a nivell psicomotriu com creatiu i de sensibilitat artística, que complementa la seva ocupació laboral diària amb una activitat de caire cultural i lúdic amb evidents efectes terapèutics i formatius que esdevenen molt positius de cara a potenciar la seva autonomia i autoestima personals.

Al mateix temps, i com a conseqüència dels excel·lents resultats creatius aconseguits, el grup de Teatre Social s'ha anat perfilant com un eficaç mitjà de difusió, envers la societat, tant del considerable potencial artístic i creatiu d'aquest col·lectiu com de valors pedagògics tant apreciables com la solidaritat, la tolerància i el respecte per la diversitat.

El Grup està dirigit artísticament per l'actriu i directora de teatre Glòria Rognoni i el composen una quarantena de treballadors del centre especial de treball amb discapacitat psíquica i/o trastorn mental.

 


PROGRAMA (per dies)

V Trobada Internacional de teatre i educació

Salut mental

Barcelona, del 15 al 17 d'octubre 2009

dijous, 15 d'octubre 2009


Inauguració

10,30 h Entrega de acreditacions i documentació

11,15h Presentació de la Trobada i benvinguda a càrrec de Juan Miguel Portal.

11,30 h Conferència “La intervenció de Pallapupes dins de la salut mental” a càrrec d'Angie Rosales Cabrera, presidenta de Pallapupas-Pallassos d'Hospital.

12,30 h Conferència a càrrec de Lourdes Duñó, psiquiatra infanto-juvenil de l'Institut d'atenció Psiquiàtrica i Addiccions de l'Hospital del Mar.

Lloc: CCCB - Entrada lliure

15 h a 19h - TALLER A - Mariagiovanna Rosati Hansen – Workshop: Des del dibuix a l'actuació

16 h a 20 - TALLER B – Alberto Celdrán – Workshop: “Crear des de la bogeria” Un apropament al feina creativa de “Locos por el teatro”. (primera part)

16 h a 20 - TALLER C - Héctor Aristizabal – Workshop: Introducció a l'ús del Teatre de Oprimit a la salut mental. L'ofici de tancar les ferides (primera part)

20 h Obra de teatre: “Viento Nocturno”. A càrrec de Héctor Aristizabal. Després de l'obra es treballarà amb el públic amb técnicas de Teatro del Oprimido. Héctor Aristizabal. Entrada lliure amb prioritat als participant dels tallers.

divendres, 16 d'octubre 2009

11 a 12h - - Maria Colomer -Conferència "Como si" en Salud Mental. ALMAZÉN. Entrada lliure.

1 0h a 14h - TALLER B – Alberto Celdrán – Workshop: “Crear des de la bogeria”. Un apropament a la feina creativa de “Locos por el teatro”. (segona part)

12h - "El riure contra la guerra" - Projecció documental. ALMAZÉN. Entrada gratuita.

10h a 14h - TALLER C - Héctor Aristizábal – Workshop: Introducció a l'ús del Teatre de Oprimit a la salut mental. L'ofici de tancar les ferides. (segona part)

16h a 20h - TALLER D – Brent Blair – Workshop: Teatre de l'Oprimit per als grups traumatitzats: El Museu del no dit. (primera part)

16h - Ràdio Nikosia - Conferència: "Miradas laterales sobre la locura". ALMAZÉN. Entrada gratuita.

16h a 20h - TALLER E – Geo Britto – Workshop: Teatre de l'Oprimit en la Salut Mental/ CTO /Brasil (primera part)

17:30 h - Glòria Rognoni - Conferència: "Teatre més enllà del teatre". Directora del grup de teatre social de FEMAREC. ALMAZÉN. Entrada gratuita.

10 a 14h i de 16h a 20h - TALLER F – Tim Wheeler – Workshop: Revolving Doors: Theatre and Mental Health,

20:15h Debate abierto. ¿Cómo aporta el arte a la Salud Mental? lugar: Forn de teatre Pa'tothom. Entrada libre

dissabte, 17 d'octubre 2009

10h a 14h - TALLER D – Brent Blair – Workshop: Teatre de l'Oprimit pels grups traumatitzats: El Museu del no dit. (segona part)

10h a 14h - TALLER E – Geo Britto – Workshop:Teatre de l'Oprimit en la Salut Mental/ CTO /Brasil (segona part)

17h a 19h - Cloenda de la Trobada internacional de teatre i educació.

ACTE FESTIU PEL DIA MUNDIAL DE LA SALUT MENTAL 2009. TOT EL DÍA! CONSULTEU **PROGRAMA**

17h. Concentració a la Plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramanet.

Manifest reivindicatiu a càrrec de Carmen Àvalos Melero, presidenta de la associació AM.MA.ME, entitat organitzadora de l’acte

Petri Jiménez, actriu i Rapsoda del Grup de Teatre Lauta de Santa Coloma de Gramenet.

Batukada a càrrec Grup d’adolescents de Rialles i enlairada de globos.

Cercavila fins a Torre Balldovina (Plaça Pau Casals s/n)

18 h. Benvinguda a càrrec de Carmen Ávalos Melero.

Intervencions institucionals: Ángeles Peláez. Regidora ponent de la Dona, Salut i Consum. Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Loli Gómez. Diputada Presidenta de l’Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona.

19.00h. Representació escènica de teatre social a càrrec d’un grup de familiars de d’AM.MA.ME, dirigida per Pallapupas, pallasos d’hospital.

20.00h. Música de guitarra a càrrec de Laura Jareño acompanyada per José Jareño a la guitarra.

20.30h. Música a càrrec de l’escola de música de l’auditori Can Roig.

21h. Cloenda

Acte festiu pel dia mundial de la salut mental 2009

V trobada internacional de teatre i educació. A càrrec de Jordi Forcadas del Forn de teatre Pa'tothom

21'15h Refrigeri als jardins exteriors del Museu

 

Inscripcions - info@patothom.org. FORMULARI - formulario

 

Amb la col·laboració especial de Pallapupas.

Pallapupas

 

Amb el recolzament de:

 
Ajuntament de BCN - ICUB
Artibarri

 

amics AM.MA.ME

 

cccb
     
CC Drassanes
Ajuntament BCN
nikosia

Agraïments també a Fundació Andruxai, Pallassos sense Fronteres, Federació Xarxa Groga, FEMAREC, Fundació Tot Raval, Teatre la Riereta

 

*******************************************************************************************************************************************

 

 

PROGRAMA

DESCRIPCIÓN DE LOS TALLERES Logo Patothom

TALLER A

Mariagiovanna Rosati Hansen

Maggia

Workshop: Desde el dibujo a la actuación

Día: jueves, 15 de octubre 2009

Horario: de 15h a 19h

Descripción del profesional

Mariagiovanna Rosati Hansen (Italia) recibió formación desde muy joven a cargo de Maestros de la Escuela de Londres, como Peter Brook, J. Gielgud, Jertzj Grotowskj. Posteriormente continúa formándose en Francia e Italia con Paolo Grassi del Piccolo Teatro de Milano y en el "Acting Studio" frencuentando y siguiendo workshops con Susan Strasberg, Eugenio Barba, Roy Bosio y Augusto Boal entre otros. Actriz, escritora y directora, actualmente es consejera de Arte Terapia colaborando como profesora de la Universidad de Tor Vergata en Roma. También ha hecho formación en toda Europa y Estados Unidos, dando cursos. Desde 1974 dirige la Accademia Teatrale Europea di Roma donde enseña el Método Hansen que ella misma ha creado. Ha escrito el libro "el Arte dell'attore, Art Theatre Counseling" ed. EDUP y numerosos artículos.

Descripción de la actividad - Falta texto. Pronto lo tendremos. [Trabajo teatral que realiza con discapacitados mentales en el Teatro Integrato de Roma.]

Mariagiovanna Rosati Hansen (Italia). Teatro Integrato de Roma - . www.teatrointegrato.it/

 

TALLER B

Alberto Celdrán – Valencia

. alberto

Workshop: “Crear desde la locura”. Un acercamiento al trabajo creativo de locos por el teatro.

Día: jueves, 15 de octubre de 16h a 20h y viernes 16 de octubre de 10 a 14h.

Duración: 8 horas

Descripción del profesional

Alberto Celdrán, de formación teatral autodidacta. Desde 1999, dirige la compañía locos por el teatro formada por actores con enfermedad mental (esquizofrenia y trastorno bipolar) y actores comprometidos socialmente. Actor en las compañías espacio negro y locos por el teatro. Trabaja el teatro como una herramienta creativa para la transformación social con diferentes colectivos: personas con enfermedad mental crónica, adolescentes en riesgo de exclusión social, personas de la 3ª edad, personas privadas de libertad. Ha participado en diferentes espacios de reflexión vinculados al mundo del arte, la psiquiatría, la integración social… a nivel nacional e internacional (Francia, Bélgica, Chile y Senegal).

Descripción de la actividad

“Crear desde la locura” es un taller que pretende llevar a cabo un acercamiento práctico a la metodología creativa que sigue la compañía locos por el teatro: trabajar desde las capacidades personales para llegar al hecho expresivo auténtico, que se convierte en reivindicación de uno mismo. Es igualmente, un espacio para la reflexión acerca del teatro como herramienta para la transformación social, o de conceptos como: integración, límites al desarrollo personal, discapacidad, arte-terapia… Es un espacio para recorrer el camino hacia lo que cada uno de nosotros somos.

Alberto Celdrán (Valencia- España) -Locos por el teatro. - www.myspace.com/locosporelteatro

 

TALLER C

Héctor Aristizabal – Colombia / EE.UU.

hector

Workshop: Introducción al uso del Teatro del Oprimido a la salud mental. El oficio de cerrar las heridas.

Día: jueves, 15 de octubre de 16h a 20h y viernes 16 de octubre de 10 a 14h.

Duración: 8 horas

 

Descripción del profesional

Héctor Aristizabal es el fundador y director artístico de Imaginaction. Es un exiliado colombiano que vive en Los Ángeles, California. Viaja por el mundo (Países Bajos, Afganistán, Brasil y otros), ofreciendo formación en el uso de técnicas de la imaginación, combinando el teatro del oprimido con la mitología, el uso de rituales modernos y los círculos de council en la tradición de los indígenas de las Américas. Además, ha trabajado como terapeuta por más de 25 años al igual que ha actuado y dirigido numerosas obras de teatro en Colombia, EEUU y otros países.

Descripción de la actividad

Introducción al uso del Teatro del Oprimido a la salud mental. “El oficio de cerrar las heridas” consiste en compartir de una manera vivencial algunas de las técnicas que Héctor Aristizabal utiliza en su trabajo como terapeuta y como practicante de las metodologías del Teatro del Oprimido en diferentes comunidades incluyendo zonas de guerra y con poblaciones traumatizadas.

Hector Aristizabal (Colombia-EE.UU.). www.imaginaction.org/

 

TALLER D

Brent Blair – EE.UU.

brent

Workshop: T.O. para los grupos traumatizados: El Museo de lo indecible

Día: viernes 16 de octubre de 16h a 20h y sábado 17 de octubre de 10 a 14h.

Duración: 8 horas

Descripción del profesional

Brent Blair es el fundador del programa de Artes Aplicadas de la escuela USC de Teatro donde él es un senior lecturer. Crea y enseña cursos de teatro y educación, sobre el teatro y la terapia y el teatro en la comunidad, además de dirigir un programa de Artes de Teatro Aplicado. Trabajó con Augusto Boal desde 1996 y es co-fundador el Centro para el Teatro de las Artes de Teatro Oprimido y Aplicado de Los Angeles (http: // www.ctoatala.org), donde ha recibido a Augusto Boal en cuatro ocasiones para la realización de talleres incluyendo el evento de 11º Conferencia Anual Internacional de Pedagogía y Teatro del Oprimido en 2005.

Ha enseñado y formando a Trabajadores Culturales del Campo a través de EE.UU. y en el mundo entero durante 12 años. Recientemente ha trabajado con el teatro para la recuperación del trauma de Rwanda y ha colaborado con trabajadores culturales de campaña en Australia. En los últimos proyectos se ha dirigido a personas sin hogar y a desplazados; También ha trabajado en la prisión, con personas con trastorno depresivo, la intimidación en los institutos , la idealización de ideas suicidas; injusticia del trabajo y la explotación de trabajadores, así como en justicia juvenil.

Descripción de la actividad

Teatro del Oprimido para los grupos traumatizados: “El Museo de lo indecible” tiene dos partes:

Parte primera - 16h - 20h, el 16 de octubre: Introducción

Esta primera parte del taller se introduce el concepto de Teatro del Oprimido para las poblaciones traumatizadas. Vamos a empezar con una conversación acerca de la esencia del trauma y algunas consideraciones especiales para el jocker en estas circunstancias. Vamos a continuar con algunos juegos y con la elaboración de varias imágenes, incluyendo un ejercicio llamado "mi prima se da cuenta de ..." ¡que vamos a crear juntos!- es una nueva técnica, o sea un ofrecimiento experimental que se basa en un taller de Teatro del Oprimido que sucedió de este pasado mes de agosto en los EE.UU.

Parte segunda - 10h - 14h, el 17 de octubre: Conclusión

Esta segunda parte sigue con los temas desde el día anterior. Seguimos con "El Museo de lo indecible", una técnica que nació en Rwanda y se está desarrollando en estos momentos. Seguimos con imágenes utópicas, y posiblemente (depende del grupo), nos encontraremos con los conceptos antagónicos, en primer lugar tener una conversación con sus madres...

Brent Blair -( EE.UU.) - http://theatre.usc.edu/faculty/blair.html

 

 

TALLER E

Geo Britto (Brasil)

britto

Workshop: Teatro del Oprimido en la Salud Mental/ CTO /Brasil

Día: viernes 16 de octubre de 16h a 20h y sábado 17 de octubre de 10 a 14h.

Duración: 8 horas

Descripción del profesional

Geo Britto trabaja en el Centro de Teatro del Oprimido de Río de Janeiro desde 1990. Trabajó con Augusto Boal en los últimos 20 años y forma parte del equipo del Mandato Político-Teatral de Augusto Boal donde nació el Teatro Legislativo. En CTO Rio es responsable de los proyectos de salud mental. Actualmente trabaja en tres provincias (Río, Sao Paulo y Sergipe) sumando más de 240 trabajadores dentro del programa de salud mental y más de 90 unidades incluyen salud mental y salud básica. Coordinador del Punto de Cultura de CTO y responsable de la capacitación en las provincias de Bahía, Brasilia y Goias.

Ha realizado talleres y perfomances en África del Sur, Mozambique, Egipto, Palestina, Inglaterra, Argentina, Uruguay, Escocia, Portugal, Francia, India, Estados Unidos y Canadá.

Descripción de la actividad

Teatro del Oprimido en la Salud Mental/ CTO /Brasil es un taller acerca del Proyecto Teatro del Oprimido en la salud mental. Explicación histórica de la salud mental y los movimientos sociales en Brasil y el desarrollo de la reforma psiquiátrica.

El proyecto de Teatro del Oprimido en la salud mental como propuesta de transformación y la necesidad de radicalizar la reforma psiquiátrica con el uso del teatro del oprimido. Diferencias del Teatro del Oprimido y Psicodrama. Juegos y técnicas del Teatro del Oprimido en la salud mental.

Geo Britto (Brasil) - Centro de teatro de Oprimido en Rio de Janeiro-.. http://ctorio.org.br.

 

TALLER F

Tim Wheeler – Gran Bretanya

 

Wheeler

Workshop: Revolving Doors: Theatre and Mental Health

Día: Viernes de 10 a 14 y de 16 a 20

Duración: 8 horas

Descripción del profesional

Tim Wheeler es el Director Artístico y el cofundador de la compañía de teatro británica Mind the Gap . Desde 1988 Mind the Gap ha querido crear condiciones para que artistas discapacitadas y no discapacitados puedan trabajar juntos como iguales. Wheeler utiliza diversos puntos de vista para la creación teatral con particular énfasis en el trabajo de la imagen. Ha estudiado con Augusto Boal en Brasil, Francia y el Reino Unido.

En 1992 Mind the Gap gestiona diversas residencias de teatro basadas en el campo de la salud mental que permite la formación de la compañía teatral One in Four. One in Four es una compañía que comprende sistemas de salud mental para usuarios y sobrevivientes. Wheeler ha llevado a cabo clases magistrales en el Reino Unido, Brasil Hong Kong, Mainland China y Taiwán focalizando en el Teatro Foro y en las técnicas introspectivas de Boal ,conocidas colectivamente como el Arco iris del Deseo.

Wheeler es profesor invitado de la Universidad de Nortumbria, Reino Unido.

Descripción de l'actividad

Este taller tratará las estrategias creativas teóricas y prácticas para trabajar en cuestiones de salud mental. Vamos a explorar el uso de juegos, ejercicios y técnicas teatrales, que ayudan a las personas reflejarse en sus propias experiencias, así como desafiar estereotipos erróneos y estigmas que rodean la enfermedad mental. Los participantes van a tener la oportunidad de trabajar juntos para alentar sus propios potenciales creativos...

Tim Wheeler - (Gran Bretanya) -Mind the Gap - www.mind-the-gap.org.uk/

 

OTRAS ACTIVIDADES

Inauguración

Angie Rosales Cabrera (Catalunya)

Rosales

Funda la Asociación Pallapupas-Pallassos de Hospital después de haber cursado su formación como actriz en diferentes disciplinas y con varios pedagogos de todo el mundo. Y después de haber visto el resultado de la labor de esta nueva profesión en el mundo de la salud en diferentes hospitales europeos. Es imprescindible su formación como clown para darse cuenta de la importancia del sentido del humor como herramienta para vivir y no como signo de frivolidad, así como el conocimiento del teatro social abre su cabeza y su corazón hacia otros vías de expresión y de utilización del teatro, entre ellas en el mundo sanitario. Actualmente Pallapupas tiene dos programas: teatro social y payasos de hospital y ella se dedica únicamente a la gestión de la entidad.

Descripción de la actividad - Conferencia

Pallapupas se ha convertido en un referente de la aplicación del arte a nivel de la salud (mental y física). La experiencia que Pallapupas ha tenido en varios hospitales donde intervienen desde hace diez años con los dos programas que llevan a cabo en diferentes colectivos que visitan. La importancia del teatro en el trabajo que realizan como herramienta vehicular de diferentes procesos y no tomar en cuenta el resultado.

CLAUSURA

Antonio Masegosa

Masegosa

Pallapupas

Descripción del profesional

Antonio Masegosa es coordinador artístico de Pallapupas Pallassos d’hospital y responsable de la línea artística del programa de teatro social. Pallapupas trabaja con diferentes colectivos de salud mental como es el caso del grupo de familiares de enfermos mentales de AMAME. El grupo está formado por una quincena de familiares que cada semana reciben formación artística a cargo de los dinamizadores teatrales de Pallapupas. En esta ocasión preparan su primer estreno como grupo intentando trasladar el mensaje de su situación y del gran estigma que sigue teniendo en nuestra sociedad la salud mental.

Descripción de la actividad - Obra de teatre.

La obra es una oda a la vida de los familiares que conviven con enfermos de salud mental. Esta pieza, actualmente en creación, parte de las vivencias personales de cada uno de los integrantes del taller de teatro social de AM.MA.ME. y da una visión de la salud mental desde el otro lado, no desde el interior de la persona, pero si desde el entorno más cercano.Se crea así un cerco de emociones, reproches y deseos, deambulando por el túnel del delirio. Situaciones que sitúan al familiar en el centro de la escena invitando al público a reflexionar sobre la posibilidad de estar en lugar de cualquiera de ellos.

Dirigida por: Creación colectiva grupo de teatro social de Pallapupas.

Interpretada por: Participantes del taller de teatro social que lleva a cabo Pallapupas -Pallassos d’hospital en AMAME (Amics del Malalt mentals de Santa Coloma de Gramenet).

ACTIVIDADES DE ACCESO LIBRE. Conferencias y otras

Maria Colomer - “Como si” en Salud Mental

viernes 16 de octubre a las 11 h a en el ALMAZÉN. Entrada gratuita.

Licenciada en Psicología y en pedagogía, estudia Teatro en la Escuela de Actores Excéntricos, especializándose posteriormente en el Payaso (con los Colombaioni, Bassi, Avner, Bataclown).Cofundadora de las Compañías Falaguera Teatre, La Coja, y La Mar Salà, conocida por el Coloclown. Ha desempeñado diversas tareas dentro del ámbito teatral: Interpretación, Pedagogía, Dirección Escénica, entre otras. Ha trabajado con diferentes instituciones a nivel artístico y pedagógico, entre otras: Responsable del taller de EXPRESIÓN Corporal y Teatral de la USM Fuente San Luis de Valencia con pacientes crónicos, profesora en el Centro teatral Escalante (Valencia) desde 2.001, artista colaboradora del programa de integración social a través del arte de la Fundación Yehudi Menuhin desde el 2.000, miembro del Consejo Asesor de Circo del Inaem, Vicepresidenta de Pallassos Sense Fronteres y Medalla de oro de las Bellas Artes 2.008.

Descripción de la actividad: Conferencia en la que se expondrá la experiencia de 10 años del Taller de Expresión Corporal y teatral de la Unidad de Salud mental Fuente san Luis, dpto 10, de Valencia, reflexionando sobre el papel el arte y del humor como factores de resiliencia.

 

El riure contra la guerra - viernes 16 de octubre a las 12 h a l'ALMAZÉN. Entrada gratuita. Se puede ver en TV3.

Descripció de l'activitat:

Proyección del documental. El riure contra la guerra ( La risa contra la guerra).

Dirección y guión. Carles Caparrós. 20-06-2008. Comienza un viaje iniciático en el cual, siguiendo una expedición de Payasos Sin Fronteras con su fundador, Tortell Poltrona, al frente, recorremos varios escenarios y encontramos las personas más olvidadas entre los olvidados. En Benin, en África occidental, seremos testigos de las condiciones de vida de los enfermos mentales. Veremos cómo muchas de estas personas se las considera poseídas, y cómo, a consecuencia de esto, son encadenados y abandonados a su suerte en medio del bosque.

Productor: Raimon Masllorens. Lavinia Productora. Duración: 55:04 minuts

 

Ràdio Nikosia - Conferència: "Miradas laterales sobre la locura", viernes 16 de octubre a las 16 h en el ALMAZÉN. Entrada gratuita.

Radio Nikosia es una de las primeras emisoras realizadas por personas que han sido diagnosticadas de problemas de salud mental.Es además una experiencia que busca vías alternativas en el área para deconstruir el estigma, y aportar bienestar y dar acogimiento a las personas afectadas. Lo hace utilizando la radio como medio de expresión y visibilización social, pero también explorando distintas vías como la del arte en tanto modo de expresión.

Radio Nikosia son 25 personas, algunas veces más, que se reúnen para darle forma a ese intento de hablar de la locura desde la voz que la sufre, para soltarse a esa posibilidad de hacer un tipo de política de subsuelo, cierta militancia desde el margen que, en definitiva, aquí se reinventa como un tipo de catarsis que abre nuevas puertas. Radio Nikosia increpa a la locura, la cuestiona, se refugia en ella, la expulsa, la redefine, la ubica en el lugar de lo normal, la abraza, convive con ella y sus vaivenes; la padece. Es una emisora transversal realizada por personas que buscan comunicar y comunicarse como una estrategia en pos de de-construir las bases del propio sufrimiento.

 

Glòria Rognoni - Directora del grupo de teatro social de FEMAREC. "Teatro más allá del teatro". Conferencia. viernes 16 de octubre a las 17:30 h en el ALMAZÉN. Entrada gratuita.

Este proyecto se inició el 1997 con el objetivo de crear un nuevo espacio de aprendizaje y experimentación para nuestros trabajadores con discapacidad psíquica y/o trastorno mental, generador de nuevos conocimientos y aptitudes tanto a nivel psicomotriz como creativo y de sensibilidad artística, que complementa su ocupación laboral diaria con una actividad de cariz cultural y lúdico con evidentes efectos terapéuticos y formativos que resulta muy positiva de cara a potenciar su autonomía y autoestima personales.

Al mismo tiempo, y como consecuencia de los excelentes resultados creativos conseguidos, el grupo de Teatro Social se ha ido perfilando como un eficaz medio de difusión, hacia la sociedad, tanto del considerable potencial artístico y creativo de este colectivo como de valores pedagógicos tan apreciables como la solidaridad, la tolerancia y el respeto por la diversidad.

El Grupo está dirigido artísticamente por la actriz y directora de teatro Gloria Rognoni y lo componen unos cuarenta trabajadores del Centro Especial de Empleo con discapacidad psíquica y/o trastorno mental.

 

 

PROGRAMA (por días)

V Encuentro Internacional de teatro y educación

Salud mental

Barcelona, del 15 al 17 de octubre 2009

 

Jueves, 15 de octubre 2009

Inauguración

10, 30h Entrega de acreditaciones y documentación.

11,15h Presentación del Encuentro y bienvenida a cargo de Juan Miguel Portal.

11,30h Conferencia “La intervención de Pallapupas dentro de la salud mental” a cargo de Angie Rosales Cabrera, presidenta de Pallapupas-Pallassos de Hospital.

12,30h Conferencia a cargo de Lourdes Duñó, psiquiatra infanto-juvenil del Institut d'atenció Psiquiàtrica i Addiccions del Hospital del Mar-

Lugar: CCCB - Entrada libre

 

15 h a 19h - TALLER A - Mariagiovanna Rosati Hansen – Workshop: Desde el dibujo a la actuación

16 h a 20 - TALLER B – Alberto Celdrán – Workshop: “Crear desde la locura” Un acercamiento al trabajo creativo de locos por el teatro. (primera part)

16 h a 20 - TALLER C - Héctor Aristizabal – Workshop: Introducción al uso del Teatro de Oprimido a la salud mental. El oficio de cerrar las heridas (primera parte)

20 h - Obra de teatro: “Viento Nocturno”. A cargo de Héctor Aristizabal. Después de la obra se trabajará con el público con técnicas de Teatro del Oprimido. Héctor Aristizabal. Entrada libre con prioridad a los participantes de talleres

Viernes, 16 de octubre 2009

11h a 12 h - Conferència - María Colomer: "Como si" en Salud Mental. ALMAZÉN. Entrada libre.

10 h a 14h - TALLER B – Alberto Celdrán – Workshop: “Crear desde la locura”. Un acercamiento al trabajo creativo de locos por el teatro. (segunda parte)

12 h - "El riure contra la guerra" - Proyección documental. ALMAZÉN. Entrada gratuita.

10h a 14h - TALLER C - Héctor Aristizábal – Workshop: Introducción al uso del Teatro del Oprimido a la salud mental. El oficio de cerrar las heridas. (segunda parte)

16h a 20h - TALLER D – Brent Blair – Workshop: TO para los grupos traumatizados: El Museo de lo indecible (primera parte)

16 h - Ràdio Nicosia - Conferencia y documental. ALMAZÉN. Entrada gratuita.

16h a 20h -TALLER E – Geo Britto – Workshop: Teatro del Oprimido en la Salud Mental/ CTO /Brasil (primera parte).

17:20 h - Glòria Rognoni - "Teatro más allá del teatro". Conferencia. Directora del grupo de teatro social de FEMAREC. ALMAZÉN. Entrada gratuita.

10 a 14h i de 16h a 20h - TALLER F – Tim Wheeler – Workshop: Revolving Doors: Theatre and Mental Health -

20:15h Debat obert. Quina aportació fa l'art a la Salut mental? Lloc: Forn de teatre Pa'tothom. Entrada gratuita.

 

Sábado, 17 de octubre 2009

10h a 14h - TALLER D – Brent Blair – Workshop: TO para los grupos traumatizados: El Museo de lo indecible (segunda parte)

10h a 14h -TALLER E – Geo Britto – Workshop: Teatro del Oprimido en la Salud Mental/ CTO /Brasil (segunda parte)

17h a 21h Clausura del Encuentro internacional de teatro y educación.

 

ACTO FESTIVO POR EL DÍA MUNDIAL DE LA SALUD MENTAL 2009. TODO EL DÍA! CONSULTE **PROGRAMA**

17h. Concentración en la Plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramanet.

Manifiesto reivindicativo a cargo de Carmen Àvalos Melero, presidenta de la asociación AM.MA.ME, entidad organizadora del acto.

Y Petri Jiménez, actriz. Rapsoda del Grup de Teatre Lauta de Santa Coloma de Gramenet.

Batukada a cargo Grupo de adolescentes de Rialles y lanzamiento de globos.

Pasacalle hasta la a Torre Balldovina (Plaça Pau Casals s/n)

18 h. Bienvenida a cargo de Carmen Ávalos Melero.

Intervenciones institucionales:

Ángeles Peláez. Regidora ponente de la Dona, Salut i Consum.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Loli Gómez. Diputada Presidenta del Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona.

19.00h.Representación escénica de teatro social a cargo de un grupo de familiares de AM.MA.ME, dirigida por Pallapupas, pallasos d’hospital.

20.00h. Música de guitarra a cargo de Laura Jareño acompañada por José Jareño.

20.30h. Música a cargo de la escuela de música del auditorio Can Roig.

21h. Clausura de:

Acto festivo por el día mundial de la salud mental 2009

V Encuentro internacional de teatro y educación. A cargo de Jordi Forcadas - Forn de teatre Pa'tothom

21'15h Refrigerio en los jardines exteriores del Museu.

 

Inscripciones - info@patothom.org. formulario

 

PATROCINADORES

Con la colaboración especial de Pallapupas.

pallapupas

Con el apoyo de:

 

ICUB
ARtibarri
>
     
amics
Almazén
cccb
     
logo cc drassanes
ciutat
nikosia

Agradecimientos a a Fundació Andruxai, Pallassos sense Fronteres, Federació Xarxa Groga, FEMAREC, Fundació Tot Raval, Teatre la Riereta.

****************************************************************************************************************************************

 

 

Puedes consultar un esquema de los talleres de la Trobada. esquema de talleres.

 

VOLUNTARIADO

Agradecemos la colaboración de los voluntarios en el Encuentro que nos han mimado tanto a todos...

 

ASISTENTES AL ENCUENTRO - Webs...

Brent Blair -( EE.UU.) - http://theatre.usc.edu/faculty/blair.html

Mariagiovanna Rosati Hansen (Italia). Teatro Integrato de Roma - . www.teatrointegrato.it/

Hector Aristizabal (Colombia-EE.UU.). www.imaginaction.org/

Alberto Celdrán (Valencia- España) -Locos por el teatro. - www.myspace.com/locosporelteatro

Ana García Lloret (Valencia- España) - Locos por el teatro. - www.myspace.com/locosporelteatro

Geo Britto (Brasil) - Centro de teatro de Oprimido en Rio de Janeiro-.. http://ctorio.org.br.

Tim Wheeler - (Gran Bretanya) -Mind the Gap - www.mind-the-gap.org.uk/

Angie Rosales - Presidenta de Pallapupas. www.pallapupas.org/ca/

Antonio Masegosa - Pallapupas . www.pallapupas.org/ca/

Radio Nikosia - Barcelona. www.radionikosia.org

Juan Miguel Portal - Pa'tothom

Jordi Forcadas - Pa'tothom

 

postertrobada Portal
Forcadas

 

 

Fotografies de la V Trobada a càrrec de Kiko Vidal - kikuvidal@soundcrash.com

 

Ir a la página de inicio Patothom

Inici